NieuwsLuinge fluit afscheidswedstrijd

Donderdag 18 november 2010

Roelof Luinge fluit woensdag 24 november belangeloos een bijzondere wedstrijd bij de IJsselmeervogels in Spakenburg. Deze wedstrijd wordt gespeeld voor en met een jongen van 11 jaar uit de D7, waarbij de strijd tegen kanker na drie jaar is verloren. Lees hier het artikelLuinge bedankt voor de eer

Dinsdag 3 augustus 2010

ZEIST -  Roelof Luinge is vooralsnog niet ingegaan op de aanbieding die de KNVB hem deed. Ondanks een schat aan ervaring en zijn goede relatie met de jonge scheidsrechters, wilde de voetbalbond hem slechts voor acht uur per week vastleggen.

Daarnaast moest hij zijn plan om in de Topklasse te gaan fluiten, laten varen. "Ik wil hem er graag als coach bij hebben", zei de nieuwe scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. "Ik weet dat hij een contract voor acht uur kan tekenen. Of dat gezien zijn staat van dienst niet veel te weinig is? René Temmink is ook acht uur in dienst. En de portemonnee van de KNVB is niet oneindig diep. Bovendien moet Roelof eerst laten zien dat hij een meerwaarde heeft." Scheidsrechter van het Jaar Luinge zelf wilde niet op de situatie reageren.

Luinge nog steeds in topconditie?

Zondag 20 juni 2010

Roelof Luinge fluit het nieuwe seizoen in de Topklasse. De scheidsrechter had nog graag een jaar doorgefloten in de Eredivisie, maar de KNVB weigerde zijn contract te verlengen. Het publiek ziet in hem nog steeds de beste scheidsrechter van Nederland en conditietesten lieten keer op keer zijn dat hij nog niet te oud is. Om nog een keer te onderzoeken hoe hij er lichamelijk voorstaat, ging hij naar Duitsland voor een Total Body Scan. Lees hier verder [PDF]


Trainerslobby voor Luinge

Dinsdag 13 april 2010

Roelof Luinge ziet vanavond in het Gelredome tijdens Vitesse-NAC Breda zijn eredivisieafscheid weer een stap dichterbij komen. Terwijl de arbiter zich schoorvoetend lijkt te hebben neergelegd bij de beslissing van de KNVB om zijn aflopende contract niet te verlengen, groeit in de voetbalwereld het verzet. Trainers, spelers en het publiek reageren vol onbegrip. "Een schande dat hij niet meer mag fluiten? Ja, dat vind ik ook", zegt Feyenoord-trainer Mario Been.

Roelof Luinge

"Ik ben in elk geval blij dat hij de bekerfinale nog doet. Geweldige vent. Ik had gehoopt dat-ie nog door had mogen gaan." De Feyenoord-trainer roemt met name de 'menselijke' manier van fluiten van Luinge. "Hij wappert niet altijd meteen met een kaart, maar probeert het verbaal op te lossen. Los van het feit dat je niet aan zíjn autoriteit moet komen. Maar dat hoort ook zo. Luinge is onverstoorbaar en daar hou ik wel van."

Luinge: "Iedereen die ik spreek wil dat ik een jaar doorga."

Reacties trainers op het niet verlengen van het contract: 

Mario Been (feyenoord): "Geweldige vent. Ik had gehoopt dat-ie nog door had mogen gaan."

Gertjan Verbeek (Heracles Almelo: "Het is niet van deze tijd om iemand alleen op z'n leeftijd te beoordelen. Kwaliteit moet het enige argument zijn."

Martin Jol (Ajax): "Roelof zelf moet kunnen bepalen wanneer hij stopt"

Fred Rutten (PSV): "Hij is nog steeds één van de besten van het land en dan is leeftijd niet relevant."

Aad de Mos (Sparta): "Luinge is gewoon een goede scheidsrechter. Van mij mag hij nog een jaar door."

Bron: Telegraaf.nl

___________________________________________________________________________________________________ 

Roelof Luinge zwaait af

Donderdag 8 april 2010

Donderdag heeft de KNVB in een gesprek met Roelof Luinge aangegeven dat zijn contract niet zal worden verlengd. Daarmee komt er een einde aan een indrukwekkende carrière. Roelof Luinge (54) floot in zijn carrière tot nu toe 846 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarvan 541 in de Eredivisie.

Zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal was op 29 oktober 1983: NAC-VVV (0-0). Als kroon op zijn carrière zal Roelof Luinge - indien fit - op 25 april aanstaande de KNVB bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax fluiten.

De KNVB hoopt dat Roelof Luinge in de toekomst nog een rol bij de bond wil vervullen. Het ligt voor de hand dat hij met zijn ervaring goed als coach, docent of waarnemer aan de slag kan. Daar gaan de partijen nog nader over praten.

'Kleurrijk man'

,,Roelof Luinge is een kleurrijk en ervaren man, die op zijn hoogtepunt stopt. Dat is te prijzen. Natuurlijk laten we zijn afscheid niet ongemerkt voorbij gaan. De bekerfinale is een prachtig affiche - hij verdient die wedstrijd. De KNVB hoopt na dit seizoen nog op een andere manier van zijn kennis en expertise gebruik te maken - daar gaan we nog over praten", aldus manager competitiezaken Gijs de Jong.


,,Ik heb al die jaren met veel plezier op het veld gestaan. Afscheid nemen valt me zwaar, ik was graag nog een jaar doorgegaan. De keuze ligt echter bij de KNVB en die respecteer ik. Een aanstelling bij de bekerfinale in de Kuip aan het einde van mijn carrière is natuurlijk fantastisch, aldus de recordarbiter.


Bron: KNVB.nl

___________________________________________________________________________________________________


Luinge opnieuw 'spelregelkampioen'

dinsdag 10 maart 2009

Roelof Luinge heeft maandagavond aangetoond nog altijd uitstekend op de hoogte te zijn van de spelregels. De scheidsrechter werd tijdens de jaarvergadering van scheidsrechtersvereniging Groningen en omstreken opnieuw gekroond tot spelregelkampioen.

Luinge heeft het 'Johan Roeders spelregelkampioenschap' al vaker gewonnen. Ook vorig seizoen was hij de beste spelregelkenner van de Groninger scheidsrechters. Twee jaar geleden won Kristian Bakkelo (scheidsrechter masterclass) uit Winschoten.

Zes rondes

De spelregelstrijd wordt gevoerd door zes schriftelijke rondes. De vragen worden gepubliceerd in het cluborgaan De Aftrap. Luinge won pas na een barrage. Hij wist daarin Frank de Winter (Den Haag) en Gribbert Bakker (Ameland) te verslaan.

Bron: KNVB.nl


___________________________________________________________________________________________________


Roelof Luinge is geen Heintje Davids


dinsdag 03 maart 2009

Roelof Luinge plakt nog minimaal één seizoen vast aan zijn carrière als scheidsrechter in het betaalde voetbal. De 53-jarige arbiter bereikte met de KNVB een akkoord over de verlenging van zijn contract.

Luinge zou aan het eind van het lopende seizoen stoppen. Met de voetbalbond voerde hij al gesprekken om na zijn laatste wedstrijd te worden betrokken bij de opleiding en begeleiding van jonge scheidsrechters.

De KNVB is blij dat Luinge een tijdje geleden heeft aangegeven er nog best een seizoen aan vast te willen plakken. Ook de afdeling scheidsrechterszaken is het niet ontgaan dat de routinier nog steeds uitstekend functioneert. ''Roelof fluit een uitstekend seizoen. Het zou zonde zijn als hij er binnenkort mee stopt,'' zegt Bert van Oostveen, bij de voetbalbond manager competitiezaken.

Luinge begon zijn loopbaan in het betaalde voetbal op 29 oktober 1983. Hij floot toen de wedstrijd NAC-VVV (0-0). De teller staat nu op 702 wedstrijden, waarvan 512 in de eredivisie.

Blijft het bij dat ene seizoen, of wordt u de Heintje Davids van de scheidsrechters?

Roelof Luinge: ''Haha. Ik ben geen Heintje Davids, want ik had nog geen afscheid genomen. Ik heb voor één jaar bijgetekend, maar met de KNVB is wél afgesproken dat we halverwege volgend seizoen opnieuw aan tafel zitten om te bekijken hoe ik er dan voorsta.''

Blij nu ook de KNVB akkoord gaat?

''Ontzettend. Ik presteer nog goed. Mentaal en fysiek ben ik dik in orde. Ik geniet nog steeds.''

Niet bang dat u een aanstormend talent in de weg staat?

''Helemaal niet. Ik loop niemand voor de voeten. Voor goede jonge scheidsrechters is altijd plek. Mijn collega's gunnen me dit. Ik heb heel veel positieve berichtjes gekregen op mijn mobieltje. Ook van spelers en clubs.''

Wanneer begon het te kriebelen en dacht u er steeds meer over na nog door te gaan?

''Ik kreeg na de eerste maanden van dit seizoen steeds vaker de vraag 'Roelof, waarom stop je?' Ik had daar eigenlijk geen goed antwoord op. Toen begon ik te twijfelen, zeker nadat ik van collega's, clubs, spelers en zelfs in de media complimentjes kreeg.''

Een voetbalfan richtte zelfs een speciale website op om u er toe te bewegen er nog minimaal een seizoen aan vast te plakken.

''Dat was heel leuk. Een soort actie van 'trek Roelof over de streep'. De positieve reacties daarop hebben zeker bijgedragen aan mijn verzoek aan de KNVB om eens te praten over contractverlenging.''

Bron: AD.nl

___________________________________________________________________________________________________
ROELOF LUINGE GAAT NOG EEN JAAR DOOR!!!

maandag 3 maart 2009 10:00

Maandagmorgen is bekend geworden dat Roelof Luinge nog een jaar door gaat met fluiten! Dit goede nieuws kwam vandaag naar buiten, na het overleg van gisteren met de KNVB. "Ik ben heel erg verheugd om door te gaan," geeft Luinge aan. "Ik wil iedereen die mij heeft gesteund via deze website dan ook hartelijk bedanken. De reacties en steun die ik kreeg waren echt geweldig!"

Manager competitiezaken Bert van Oostveen van de KNVB is ook blij met het aanblijven van de leidsman: ''Roelof fluit een uitstekend seizoen. Het zou wat ons betreft zonde zijn om zijn actieve carrière na dit seizoen te beëindigen. We zijn erg blij dat we hem nog een jaar op de velden in het betaalde voetbal zullen zien.''

___________________________________________________________________________________________________


SV Feyenoord biedt Kuipers excuus aan

(Geen Luinge nieuws, maar erg mooi gebaar van Supportersvereniging Feyenoord richting scheidsrechter Björn Kuipers)

maandag 9 februari 2009 16:00

Rotterdam - Scheidsrechter Björn Kuipers moest het gisteren ontgelden in De Kuip toen hij Feyenoorder Norichio Nieveld met rood naar de kleedkamers stuurde. De supporters waren woest en gingen de rest van de wedstrijd tekeer tegen de leidsman. Vandaag biedt de supportersvereniging van de Rotterdammers daarvoor zijn excuses aan: "De beslissing was terecht, onze excuses aan Kuipers"

Nieveld raakt na een sliding tegenstander Koen van de Laak met gestrekt been op diens knie. Inmiddels heeft de Feyenoorder een schorsing van vier duels (waarvan één voorwaardelijk) geaccepteerd.

De supportersvereniging doet de knieval op de eigen site: "Na het zien van de wedstrijdbeelden op tv was de beslissing van Kuipers een terechte en zal een ieder met het schaamrood op de kaken de beelden hebben gezien. Scheidsrechters worden geacht hun fouten op te biechten voor de camera. Feyenoord supporters zijn daar zeker niet te groot voor." (Bron: Telegraaf.nl)

___________________________________________________________________________________________________


Luinge floot 700e duel in het betaald voetbal!

zondag 8 februari 2009 07.00

Afgelopen zaterdag heeft Roelof Luinge zijn 700e wedstrijd in het betaald voetbal gefloten. De wedstrijd die hij floot, AZ - Willem II, eindigde in een 3-1 overwinning voor de Alkmaarders. Het is niet het eerste feestje voor de leidsman die deze maand beslist of hij nog een minimaal een jaar doorgaat met fluiten. Eerder dit seizoen floot hij zijn 500e wedstrijd in de Eredivisie bij het duel tussen NEC en PSV.

De arbiter begon zijn loopbaan tijdens NAC - VVV in de eerste divisie, floot nu dus al 699 duels in het betaald voetbal en november 2005 mocht hij tijdens RKC - PSV zijn 600e wedstrijd leiden. Nu is aanstaande zaterdag de volgende mijlpaal voor de scheidsrechter en hopelijk wordt dit net zo'n mooie wedstrijd als die van honderd duels geleden, waar er een spectaculaire 4-4 eindstand op het scorebord stond!

___________________________________________________________________________________________________


Arbiter Luinge twijfelt nog

woensdag 14 januari 2009 16:24

HOENDERLOO (ANP) - Scheidsrechter Roelof Luinge (52) twijfelt nog of hij aan het einde van dit seizoen daadwerkelijk stopt. De routinier onder de arbiters beslist medio februari, na een gesprek met de KNVB. ,,Eerlijk gezegd overweeg ik om nog jaar door te gaan'', zei Luinge woensdag. ,,Ik oefen een prachtig vak uit en ben topfit.''

Luinge verklaarde in elk geval af te wachten wat de KNVB hem te bieden heeft. Mogelijk gaat hij ook een overeenkomst aan voor andere activiteiten in het scheidsrechtersvak.

Jaap Uilenberg, de baas van de Nederlandse scheidsrechters, geeft Luinge geen advies in deze. ,,Hij moet het zelf bepalen. Ik begrijp best dat het moeilijk is. Wel is het zo dat nergens ter wereld iemand op 53-jarige leeftijd nog fluit. Het spel wordt steeds sneller en fysieker. Dat moet Roelof zich wel realiseren.''

Uilenberg zelf stopte op 50-jarige leeftijd. Via een rechtszaak was hij er eerder verantwoordelijk voor dat de leeftijdslimiet voor scheidsrechters in Nederland werd opgeheven.


___________________________________________________________________________________________________


'Misschien wel eens een kaart te veel gegeven'

zaterdag 08 november 2008 07:39

Op 29 oktober 1983, 25 jaar geleden, verscheen hij ten tonele. Roelof Luinge leidde met 'een fluitje van twee gulden vijftig' zijn eerste wedstrijd (NAC- VVV, 0-0) in de eerste divisie. Zaterdag fluit Luinge (53) NEC-PSV, zijn 500e eredivisieduel.

Trainers, spelers en publiek vonden hem de eerste jaren vooral irritant. Luinge voerde vaak de 'gele' en 'rode' ranglijsten aan, strooide met kaarten als zwarte Piet met pepernoten. "Ik was nogal consequent. Als ik nu terugkijk naar die tijd, heb ik misschien wel eens een kaart te veel gegeven, was ik misschien iets te star. Dat is de ervaring, dat je ook eens een keer niéts doet. Maar ik was heel eerlijk, ik wilde iedereen gelijk behandelen."

Hij was nooit de minst kleurrijke scheids in het betaald voetbal. Niet op het veld, maar ook niet daarbuiten. Hij haalde wel eens de krant met 'bijzaken', zoals problemen in zijn privéleven of het zingen in een businessclub na een wedstrijd. Maar ter zake, óp het veld, behoort hij tot op de dag van vandaag tot de besten.

Of gewone mensen geen goede scheidsrechter worden, we in Nederland te veel eenheidsworsten opleiden zoals wel eens wordt gezegd? "Daar zeg ik pas wat op als ik gestopt ben. Maar ik ben wel fan van de Italianen. Die hebben persoonlijkheid en dwingen daarmee respect af. Kijk, spelers zeggen wel eens wat, dat mag tot op zekere hoogte. Maar een bank die jou voor rotte vis uitmaakt en stennis schopt, dáár heb ik een hekel aan. Die heeft een voorbeeldfunctie en veroorzaakt zo ook onrust onder het publiek."

Hij zegt dat hij de eerste was die openlijk op tv een fout toegaf. "FC Utrecht-Feyenoord, 1995 geloof ik. Mike Obiku scoorde voor Feyenoord. Ik dacht dat hij de bal uit de handen van keeper Jan-Willem van Ede trapte en keurde het doelpunt af. Maar ik had het verkeerd gezien bleek uit de tv-beelden, Van Ede had de bal niet vast. Dat gaf ik in die uitzending toe."

Er is de laatste jaren vaak en veel kritiek op de scheidsrechters in Nederland. "Ik heb een olifantenhuid. Als je daar niet tegen kan, moet je niet gaan fluiten, want een fanclub krijg je niet. Momenteel is er een nieuwe, heel jonge lichting aan het werk. Vroeger had je altijd enkele oudere toppers die de kar trokken, die heb je nu niet. Deze scheidsrechters moeten even de tijd hebben, vind ik."

Zijn zwartste dag op het veld was Haarlem-Telstar op 16 april 2002. "Er was een indrukwekkende minuut stilte voor het overleden dochtertje van Brian Tevreden van Telstar. Ik heb daar om staan huilen. Vervolgens waren er spreekkoren tijdens de wedstrijd."

Haarlem-supporters maakten Germaine Levant voor moordenaar uit. " Die jongen zat in de dug-out van Telstar. Hij was betrokken geweest bij een ongeluk waarbij een vrouw haar ongeboren kind verloor. Ik was daar kapot van, heb de wedstrijd gestaakt."

In het dagelijks leven is Luinge belastinginspecteur. De liefde bracht hem vanuit Eelde-Paterswolde naar 't Gooi, Bussum. Of Luinge volledig voor de KNVB gaat werken wordt deze winter beslist. "Ze willen me bij de jeugdopleiding in te zetten en als nationaal en internationaal waarnemer. Ik zie wel, eerst dit seizoen nog."

De nummer twee op de ranglijst van meest gefloten eredivisiewedstrijden is Jan Keizer uit Volendam, met bijna honderd duels minder. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat de leeftijdsgrens van 47 jaar door de KNVB (op last van de rechter) in 2000 is afgeschaft. Luinge maakt het allemaal niet uit. "Ik kan de waardering die ik momenteel sterk voel, heel erg waarderen." (bron: BN DeStem)

___________________________________________________________________________________________________


Luinge fluit 500ste duel

zondag 9 november 16:51 

Scheidrechter Roelof Luinge floot zaterdagavond zijn vijfhonderdste duel in de eredivisie. Dit liet de KNVB niet onopgemerkt voorbijgaan. Hij kreeg van Timmy Simons en Peter Wisgerhof een bos bloemen, van scheidsrechtercoördinator Stephan Oost kreeg hij een schaal en het publiek in 'De Goffert' gaf hem een staande ovatie. De 53-jarige jubilaris genoot er zelf met volle teugen van.

De jubilaris mocht zelf van de KNVB kiezen bij welke wedstrijd hij zijn jubileumoptreden zou maken. ''Hier in Nijmegen heb ik vaak NEC-Vitesse gefloten, dat was altijd een prachtige wedstrijd, daarom wilde ik hier die mijlpaal zetten. Het publiek gaf me een staande ovatie toen ik de bloemen op het veld kreeg, waar maak je dat mee? Het is mooi dat je zoveel waardering krijgt als je zo'n prestatie hebt neergezet.''

De recordhouder stopt na dit seizoen als actief scheidsrechter. Luinge blijft misschien toch nog bij het vak betrokken. ''Ik heb met de KNVB al een gesprek gehad over mijn toekomst. Ze willen me inzetten bij het talententraject en ook al nationaal en internationaal waarnemer. Na de winterstop gaan we dat verder uitwerken.''

Hij stond vroeger bekend als 'kaartenstrooier', maar trok zaterdag avond in zijn jubileumwedstrijd slecht tweemaal de gele kaart (aan Bouaouzan en Dsudzsak red.). Hij zag wel een elleboogstoot op Peter Wisgerhof van Danko Lazovic over het hoofd.

De scheidsrechter trok in zijn imposante carriere als scheidsrechter betaald voetbal in 500 duels 1466 keer de gele kaart en stuurde 116 keer iemand van het veld. Het meest gestraft werd FC Utrecht dat 117 keer geel en 11 keer rood kreeg. Jean-Paul de Jong is recordhouder bij Luinge, hij verdween twaalf keer in het boekje.
 
___________________________________________________________________________________________________


Luinge begint aan laatste seizoen in Eredivisie

dinsdag 19 augustus 22:31
 
Niet alleen enkele spelers van de achttien Eredivisieclubs gooien na het seizoen 2008/09 het bijltje erbij neer, ook scheidsrechter Roelof Luinge staat aan de vooravond van zijn 25ste en laatste jaar in de vaderlandse competitie. “Ik ben topfit, maar je moet realistisch zijn; straks ben ik 54”, aldus de scheidend leidsman op de officiële website van de KNVB.

“Het wordt tijd om wat anders te gaan doen”, verhaalt de geboren Groninger. “Samen met andere coaches houd ik me nu al bezig met de opleiding, begeleiding en coaching van jonge scheidsrechters. Daar wil ik ook in de toekomst als ervaren scheidsrechter graag bij blijven helpen.” Daarnaast zal Luinge vermoedelijk ook zijn dagelijkse baan als belastinginspecteur blijven voortzetten.

Luinge neemt geen afscheid van het betaald voetbal zonder enkele memorabele momenten. Zo plaatste hij zijn naam definitief in de annalen der arbiters, door de eerste Nederlandse scheidsrechter te worden die een duel stillegde omdat er proppen papier op het veld werden gegooid. Dat gebeurde bij de wedstrijd tussen De Graafschap en Willem II op 1 maart van dit jaar.

Met het aanstaande afscheid van Luinge verliest de Eredivisie in een jaar tijd twee ervaren arbiters. Dick Jol floot vorige maand bij het afscheid van Jaap Stam immers al zijn laatste wedstrijd als 23e man op het veld, na een hoog opgelopen conflict tussen de 52-jarige Scheveninger en de voetbalbond. (bron:Voetbalzone.nl)